Vänern är EU:s största insjö och tredje i Europa. Vänern är 5650 km2 – ett veritabelt innanhav! Vänern försörjer runt 800 000 personer med dricksvatten och är en viktig resurs för rekreation och friluftsliv för hela landet. Vänern är också Sveriges artfikaste insjö där 75 % av alla svenska insjöfiskar finns.
Yrkesfisket
Foto: Björn Ohlsson, Vänermuseet
Yrkesmässigt fiske i Vänern har lång tradition och är ett viktigt inslag i lokal kulturhistoria. Antalet yrkesverksamma fiskare har minskat i takt med ökad rationalisering. Totalt finns idag ett 70-tal yrkesfiskelicenser för Vänern. Av dessa är det ca 50 som är aktivt utövande yrkesfiskare. De totala fångsterna har under lång tid varit relativt stabila trots det minskande antalet fiskare. Mängderna varierar något mellan åren men rör sig i genomsnitt kring ca 500 ton/år. Det är främst gös och siklöja (löjrom) som svarar för större delen av fångstvärdena.
Sportfiske
Vänern betraktas allmänt som ett av Europas bästa trollingfiskevatten. Det finns ett antal företag som tillhandahåller skräddarsydda tjänster för fisketurister, men flertalet reser på egen hand. Ett attraktivt sportfiske efter lax, öring och gädda resulterar i en förlängd säsong för boendeanläggningar kring Vänern. Sportfisket bedöms ha goda förutsättningar att utveckals och skapa tillväxtmöjligheter i regionen. Laxfisket stöds genom årliga utsättningar bl.a. i regi av Laxfond Vänern.
För utförligare information se folder